Mezőgazdasági felmérések


  Mit  jelent az, amikor drónnal végzünk mezőgazdasági felméréseket. Minek? Mi a végeredménye? Miként? Mennyibe kerül?

Minek?

Sok területen használják már a drónokat, illetve az általuk készitett felmérések eredményeit. Néhány terület:

 • terület felmérés: látható és nem látható/NDVI/ tartományban: ha  nem akar feleslegesen kiszórni műtrágyát, máshova meg kevés!
 • Termésbecslés: 
 • Kár felmérés: Viz- fagy- vadkár, 
 • Bizonyos növényi korokozó elterjedtségének felmérése 
 • Terület kialakitás/átalakitás : Át akarja alakítani pl. a terület vízelvezetését vagy új szőlőt akar telepiteni egy addig nem müvelt területre

Mi az eredménye? - Típusok

Lenti vizsgálatunk tárgya egy mosonmagyaróvári 34 hektáros kukorica tábla, melyet a helyi Egyetem növénytermesztési szakembereivel együtt vizsgáltunk az ő szakmai iránymutatásai alapján térben, időben és fókuszban.

RGB - látható fénytartományú felmérés

Bár mindenki azt mondja, hogy minek ez a hűhó, hát ismerem én a földemet. Ám utólag aztán minden ügyfél elismeri, hogy hát igen ezt azért így mégse látta! Más amikor egy kis részletet lát és amikor mindezt egészben. Részleteiben nem látja a régi folyómedreket, eltérő talajösszetétel okozta csíkokat, terménymagasság eltéréseket, a vadkárok méreteit, a talaj magassági eltéréseit, a belvíz valós nagyságát. Azért mert egyben nem látja az egész területét! A mi felmérésünk alapján ott "repkedhet" felette - 2 és 3D modell -  mint egy kismadár, újabb és újabb részleteket felderítve - millió egy szemszögből.

NDVI - infra tartományú felmérés

Amikor aztán belenézünk a nem látható világba (a bal oldali infra képen), azt is megmondjuk mennyire él az a termény (a jobb oladali NDVI képen)! Lehet, hogy zöld, de mégse dolgozik, fotoszintetizál, tehát nő és él! A szeptemberi NDVI képen jól látszik a tipikusan már száradó, sárga kukorica. Az északi és déli fasor zöld, a vörös földön a sárga kukorica tényleg sárga, de látszik, hogy vannak zöld foltjai a középső keleti területen, ami az adott terület kései érésére is utalhat. Minden egyes növénytípus ugyanakkor más és más tartományban mutatja a "színét"! Más a búza, a kukorica, az árpa. Más a parlagfű is és a másodvetés is. 

 

Felmérésünknél, mi mind az RGB mind az NDVI-hoz szükséges fotótartalmat begyűjtjük és a modellt elkészitjük.

Igény szerint végzünk egyszeri vagy  idősoros felméréseket 

Egyszeri

Egyszeri felmérés esetén is a fentiek szerint már sok minden látszik. Meghatározható például, hogy hol érdemes talajmintát venni, s hol felesleges. Észrevehetők a talaj eltérései, felfedezhetők a fejlődési rendellenességek. Elkészítjük a terület georeferált:

 • ortofotóját RGB látható tartományban. - mely alapján nagy felbontással - akár átlagban 1,2 cm alatt - szabadon szárnyalhatunk a területünk felett a számitógépünkön
 • magasság vagy szinttérképét (DEM) - mely alapján tervezhetjük a vízelvezetést, észrevehetjük a termény szintbeli eltéréseit (vadkár, vízfolt, talajhibák, szélkár, tápanyaghiány)
 • NDVI térképét - mely alapján látjuk mennyire él a terményünk, következtethetünk a termény mennyiségére.
 • 3D modelljét - mely szintén egzakt mérést tesz lehetővé vadkár, vagy egyéb tömegben észlelhető katasztrófa esetére vagy a terület fizikai  jellemzőire vonatkozóan 

Idősoros

Idősoros felvételek esetében ugyanazon terület/termény  változási követhetők le  Az első augusztusi felvételen szépen kivehető az út, az északi és déli erdősor, s a táblán belüli jellegzetes barnuló csíkok. Jól látszik a szeptemberi ábrán a már egyre száradó kukorica, melyben egyre erősebbek az északi irányú csíkok, amik felfedezhetőek az utolsó októberi ábrán is. Ekkor már le volt aratva, de még nem volt beszántva a terület.

Komplett agrármérnöki vizsgálat

A gazdák számára igazi eredményt a komplex vizsgálatok tudnak adni, amikor a területet idősorosan vizsgáljuk és azok eredményeit talajvizsgálatok adataival is kombináljuk az adott területet ismerő agrár szakember együttműködésével. Ennek eredménye:

 • összefoglaló ajánlás
 • elnagyolt kijuttatási terv
 • precíziós kijuttatási terv a gazda adott gépére (USB token)

A talajvizsgálati pontok kijelölésekor nem kell a "Z" alakú mintavételt használni, hiszen be tudjuk azonosítani az eltérő életjeleket mutató területeket. Ezáltal jelentősen csökken a minták száma is. Kevesebb költséggel, pontosabb adatokhoz juthatunk. A pontos kijuttatási terv alapján nem szórunk ki műtrágyát feleslegesen olyan területekre, ahol már megfelelő a növények tápanyag szintje és nem kerül kevés oda, ahol viszont a növények ezt pluszban igényelnék. Nemzetközi tapasztalatok alapján 25-30% műtrágya megtakarítás is elérhető, de az igazi eredmény az egyenletes hozamtérképeken fog jelentkezni.

Mennyiért?

  Alkalom nettó Ár  
Egyszeri felmérés 1 3.200 Ft / hektár  
4 hónapos felmérés 4 2.800 Ft / hektár  
Talajvizsgálat 1 1.650 Ft / hektár  min. 5 hektár
Komplett agrármérnöki ajánlat 1 Egyedi ajánlatra   

Egyéb feltételek:

 • Minimum 40 hektár
 • Üzemanyag elszámolás a mindenkor hatályos norma szerint.
 • Terület és gyakoriság alapján egyedi árazás kérhető.

Miként? Mit?

Terep
Buszban