Erdészeti felmérés


Ledöntött fák

2014 decemberében szokatlanul nagy károkat okozott az ónos eső, amely kifagyva a fák ágain szinte teljes erdőrészeket döntött ki vagy fosztott meg koronájuktól és hagyta maga mögött a tűként meredező törzseket. A látvány önmagában is elrettentő volt. Rengeteg fotó és videó készült az állapotokról. Voltak olyan helyek, erdei utak, távoli völgyek, ahova egy hónappal később is alig vagy egyáltalán nem lehetett bejutni a ledőlt fák, a mély sár, iszap miatt.

Kérdés volt, hogy hogy tudjuk a legrövidebb időn belül, a legjobb módszerrel  bemutatni, hogy hol,milyen káresemény történt.

Munka az erdőben

A feladat nem volt egyszerű! -10 fok, 800-1000 méteren, zárt völgyek, alacsony magasság, szinte semmilyen rálátás a munkaterületre lentről. Ezek a repülőgép alkalmazását egyenlőre kizárták, mivel azok még terepkövető üzemmódban is, rálátás és biztosítás nélkül a fel-le erősödő, gerinceken turbulens szélben napestig tartó keresgetéssel végződtek volna.

Ortofotó Szénpatak völgy

Koptereink viszont szépen  berepülték a területet, e zárt völgyeket szépen és pontosan meg tudták repülni.

A végeredményként előállt ortofotó a szokásos módon és részletezettséggel tartalmazza a terület egy vetületét.

Ortó részlet

Erről a következőket tudjuk megállapítani:

  • nem elkülöníthető a károsodott terület határa! - pláne nem digitálisan
  • fotó szerint ugyan a 10 centiméteres elemek is kivehetőek,
  • de nem látszik az éles határ a friss, a fiatal, az öreg erdő és a talaj közt sem egy fotó alapján - akármilyen részletes is.

S itt kezd el különlegessé és nélkülözhetetlenné válni az elemzés és a 3D modellezés. Egy úgynevezett heightfield modell a következőt teszi a leegyszerűsített algoritmus szerint.

Mindazokon a pontokon, ahol a térben nem talál elég referencia pontot, mert a jég letarolta az ágazatot vagy kidöntötte, megdöntötte a fát és/vagy ritkított az erdő ott a térbeli szintet a talaj szintjére "nyomja le"! Ahol viszont elég referencia pontot lát, mert az erdő ép ott szépen megrajzolja a lombozat tetejét. A kettő közti határ pedig egy határozott "leszakadás"!

A kettő közti különbséget mutatja a következő 2 ábra. Balra a heightfield, jobbra a texturázott - fotókkal fedett modell.

Határozottan látszanak a "leszakadások", még az egészen kis területeken is.

A teljes terület képe egy oldalsó látószögből az új megjelenítés szerint.

A modellezés ilyetén szinten további lehetőségeket is tartalmaz! Az un. referencia pontokból felépült sűrű pontháló osztályozásával - itt ismét egyedi paraméterezés valósítható meg - fa és erdőtípusonként lehetővé teszi, hogy szétválasszuk egymástól a földet és az erdőt! Akár ezen belül az aljnövényzetet, a középmagas állományt és a lombozatot is!

A barna a földet jelenti, a fehér pamacsok a további osztályozásra kész halmazt. Amiben a zöld terület pl. egy kiválasztott felső lombozati rész! További metódusok kialakításával az is elérhetőnek látszik, hogy az így megkülönböztetett faállományt zárt modellé alakítva kiszámoljuk annak térfogatát - azaz meghatározzuk az adott területen lévő fa köbméterét!

ortofotó in qGIS

Sokszor kérdezik, hogy miként illeszthetőek ezen modellek a 2D-s GIS rendszerekbe. EOV vetületben a terület ortofotója az erdészeti qGIS-ben, ráillesztve a korábbi nyári ortofelvételekre és a területi határokat tartalmazó referencia térképre.

Ennyi maradt a Nagyhideghegyi sípálya alján az erdőből!

 

3D elemzéseinkhez az  Photoscan szoftverét használjuk.